31 juli

31 juli 2025 - Praag, Tsjechië

Van Berlijn naar Praag.

Vanmorgen 07.00 uur op! De trein naar Praag zou om 09.15 uur vertrekken. Dus op tijd aan het ontbijt, koffers inpakken, uitchecken en dan naar het station. Gisteravond gaf de DB app nog aan dat het vertrek volgens schema zou gaan. Op station constateerden wij dat de trein een kleine vertraging had met een vertrek op een ander spoor. Allemaal nog te overzien! Ook nog even broodjes gekocht voor de lunch onderweg en nu wachten op de trein. Bij het spoor aan gekomen bleek dat daar geen enkele trein te kunnen vertrekken wegens werkzaamheden! Uiteindelijk verscheen op de borden dat het vertrek op spoor 12 werd en niet op 11. Het was er behoorlijk druk! Bij aankomst van de trein, bleek onze wagon er niet tussen te zitten! Wat nu?? Eerst maar instappen in een andere wagon en dan maar zien wat mogelijk was. Wij waren niet de enige reizigers met dit probleem. De trein zat bomvol, maar het lukte ons uiteindelijk toch om een plekje te vinden. De kans dat bij een volgende station er mensen in zouden stappen op wiens plek we zouden zitten??  En dat gebeurde ook. We moesten weer verkassen en een andere plek zoeken. Gelukkig stapten er in Dresden veel mensen uit waardoor er weer wat plekken vrij kwamen. En dan maar weer afwachten of we kunnen blijven zitten. Maar nee hoor, we konden weer verplaatsen. Nu kwamen we allebei op een verschillende plek te zitten. Nog een uurtje naar Praag! Met goed 3 kwartier vertraging kwamen we in Praag aan. We hadden ongeveer 15 min.lopend nodig om bij het hotel te komen. Dat zag er goed uit net als onze kamer. Het hotel was gelegen in De Oude Stad op een paar minuten lopen van het centrale Plein. Daar zouden we een terrasje zoeken voor een kop koffie, waar we ondertussen wel zin in hadden. Nog voor het plein vonden we een leuk terras en daar zag het geblakerd ook lekker uit. Opvallend is dat bijna alles nog in Tsjechische Kronen wordt geprijsd en als je die niet hebt reken je af in €. Dan vraag je je wel of of je niet genept wordt met de wisselkoers. Dus zelf ook maar wat Kronen uit de flappentap gehaald. Dan heb je er wel beter zicht op.

We hebben wat rondgelopen en met verwondering naar al die oude historische gebouwen gekeken. Grote trekpleister is de Astronomische Klok. Ieder uur slaat de klok en zie je onder andere de 12 apostelen ronddraaien. Van korte duur, maar het publiek is in extase! Als je goed kijkt op een van de video’s zie je José en mij van achter een raam kijken! Na dat spektakel zijn we nog even bij de Karlov brug wezen kijken. Morgen gaan we die oversteken voor het verdere verhaal. Het was tijd om een hapje te gaan eten. Jaap had een restaurant gezien met Tjechisch eten en dat leek hem wel wat. Onderandere stond er een “farmers plate” op de kaart. Die werd besteld en er kwam een goed bord met divers vlees en kip op tafel met verschillende soorten brood. Het smaakte prima!

Het werd tijd om weer terug te gaan naar het hotel! Minder stappen gemaakt als de vorige dagen maar toch nog bijna 15000.

Voor José was er een lekker bad!

1. Wendy:
    31 juli 2025
    Leuk om ook jullie reisverslag uit Praag te lezen. Daar gaan wij ook over enkele dagen naar toe.
    Geniet van jullie vakantie!
  2. Hennie:
    31 juli 2025
    Jullie reisverslag gelezen mooie foto’s van Praag en morgen genieten van de stad
  3. Martine:
    1 augustus 2025
    Wat een pech.. maar gelukkig zijn jullie wel in Praag aangekomen. Veel plezier weer
    X uit Zuid-Afrika
  4. Wim:
    1 augustus 2025
    veel tegenslag maar jullie vermaken je verder best hé
  5. Elise:
    1 augustus 2025
    Jullie doen jullie stappen en workout met bagage niet alleen buiten maar ook binnen de trein zo te lezen;-)
    Wat een prachtige gebouwen in Praag en ook bijzondere auto’s!
    Zijn die ipv. de paarden koetsjes om een rondtour te maken?
    Heel veel plezier in deze weer totaal andere mooie stad (met ook ander eten zo te zien;-)
    En Martine en Robert ook heel plezier en genieten in Zuid Afrika met de meiden!
  6. Ella:
    1 augustus 2025
    Het voordeel van steeds op een andere plaats moeten zitten is dat je wel beweegt. Zo moet je het maar weer zien. Prachtige stad op de foto's en best bord eten zeg
  7. Henk Spijker en Ria:
    1 augustus 2025
    Dat is wel jammer dat gedoe met die trein. Het is een mooie stad met veel mooie dingen. Het treintje is ook leuk. Denk wel om je spullen. Ga ook naar een kamerconcert. Want dat is ook bijzonder
  8. Noortje:
    1 augustus 2025
    Wij hadden ook het idee om een stedentrip naar Praag te doen met de trein. Werd ons door het reisbureau sterk afgeraden. Ik begrijp nu waarom....
    Het valt me op dat het erg druk is.