15 juni van Tokyo naar Sapporo.
Na een redelijke nacht was het vanmorgen relatief vroeg toen de wekker ging. Er werd gewaarschuwd, dat je mogelijk een half uur zou moeten wachten voor het ontbijt, ivm drukte. En aangezien wij vanmorgen naar het vliegveld moesten, stonden we dus maar tijdig op. In de eetzaal aangekomen bleek het allemaal mee te vallen. We konden gewoon doorlopen en genieten van een heerlijk ontbijt. Keuze genoeg vandaag, alleen het brood is wat beperkt en dus ook het beleg! Feitelijk eten we de hele vakantie mini croissants met jam en af en toe kaas of vleeswaren. De variatie zit hem meer in de warme Japanse gerechten, maar daar hebben wij s morgens nog geen behoefte aan. Vandaag iets meer zoete hapjes erbij en het gebruikelijke verse gesneden fruit en kwark.
Zodoende tijd genoeg om de rugzakken verder in te pakken en lopend op weg naar het vliegveld, wat slechts 5 min. was. We kwamen in Terminal 3 aan en moesten naar 2. Als je dan om je heen kijkt, zie je alleen maar een waas van Japanse letters, waar je niet veel wijs van wordt. Dus maar weer vragen bij een infobalie. Bleek dat we met de metro naar T2 moesten. Dat dus gedaan en inderdaad 1 halte verder en we kwamen op T2 aan. Daar word je door een vriendelijke Japanse medewerkster geholpen naar de juiste incheckbalie.
Dat ging redelijk vlot. Daarna door de (hand)bagage controle. José ging er goed door, maar Jaap werd van top tot teen gefouilleerd. Hij was vergeten om zijn Pocketwifi apparaatje uit zijn broekzak te halen en dat was reden voor een uitgebreide controle. Maar uiteindelijk niets aan de hand. Tijdens het wachten werd ook nog eens van Gate veranderd. Gelukkig checkte ik mijn e-mail, waar dat berichtje stond. Nadat we de nieuwe gate gevonden hadden gingen wat later met ca. 20 min. vertraging de lucht in.
Vanaf vliegveld Sapporo was het nog 35 min. Met de trein naar het centrum van de stad. Vandaar zou het een paar minuten lopen zijn naar ons hotel. Maar ja als je de verkeerde uitgang neemt, dan loop je wel even te zoeken! Gelukkig bracht Google Maps de oplossing en zo kwamen we toch bij ons hotel. Het was ondertussen 16.00 uur en we hadden wel zin in een bakkie koffie met wat lekkers. In het vliegtuig hadden we alleen wat te drinken gekregen. We hadden dus niet zoveel tijd om Sapporo te verkennen. In de buurt was het Odori park waar we naartoe geweest zijn.
Mooi aangelegd tussen die hoge gebouwen. Het is hier trouwens maar 20 graden en er staat veel wind. Dus maar even een jackje aangedaan. Aangezien Sapporo ons laatste grote stad zou zijn van deze reis, bezochten we het enorme winkelcentrum wat boven het station gebouwd was. Gewoon uit nieuwsgierigheid! Daarna nog even uitgezocht waar wij morgen onze auto moeten ophalen. Dat zou dichtbij ons hotel zijn en dat klopte ook. Een paar honderd meter verderop. Mooi was dat we daar op een gegeven moment zomaar een vos over de weg zagen lopen. Hij liep rustig langs ons voorbij.
Het eten smaakte weer voortreffelijk. We waren een gebouw binnen gelopen waar tientallen eettentjes waren. De keuze was lastig, maar uiteindelijk toch weer heerlijk gegeten.
Een dag met veel kilometers maar weinig spannende gebeurtenissen.
Wat wel opvalt en prettig is, dat er niemand op straat rookt! Dat mag niet en je ziet het dus ook niet gebeuren. Word je betrapt, dan krijg je een boete. En hier lopen nog genoeg politiemensen op straat om je te betrappen.

. Weer een bijzondere ervaring